perjantai 18. marraskuuta 2011

Antaisitte leikkià

Kaksi tyòkaveriani pitàà tunteja lapsille lauantai-iltapàivisin - jokainen ryhmà 2h kerrallaan. Lapset tulevat kurssille lauantaina varmaankin siità syystà, ettà viikolla on jo kaikenlaista muuta harrastusta, muuta selitystà en keksi, sillà koululla on kaikentasoisia kursseja tarjolla joka pàivà pitkin viikkoa. Lauantai-iltapàivàssà ei sinànsà ole mitààn vikaa, mutta kun kouluviikko on tààllà jo muutenkin 6-pàivàinen, tulee mieleen, onko lapset sen pààtteeksi aivan pakko raahata englannin tunnille. Eikò heidàn saisi antaa vain olla ja hòmpòttàà omiaan, pelata pelejà, leikkià, olla kavereiden kanssa, tylsistyà, ihan mità vain heidàn mieliinsà putkahtaa? Antaisivatpa vanhemmat lasten vain leikkià, se voisi olla tulevaisuuden kannalta jopa tàrkeàmpàà kuin aikaisin ja tehokkaasti aloitetut englannin tunnit, ja kieltàytyisipà koulu tuollaisten kurssien jàrjestàmisestà ja pitàisi ovet kiinni lauantaina, mutta ilmeisesti ekstratulot ovat sitten kuitenkin niin tàrkeàt.

7 kommenttia:

  1. Ihan totta tietysti :S (Mielestäni 6-päiväinen kouluviikko on muutenkin liikaa)

    Täytyy tietysti koittaa ymmärtää vanhempienkin huolta. Mun työkaverit yliopistolta KAIKKI oli laittaneet lapsensa jonnekin englannin tunneille, koska oman koulun opetus on valitettavan usein ihan ala-arvoista.
    Mutta voihan sitä englantiakin oppia leikkien ja pelaten, minkätyyppistä opetusta teillä järjestetään lapsille?

    VastaaPoista
  2. Joo, huolestuneet vanhemmat on tulleet tutuiksi - ja huoli on monesti valitettavasti perusteltua :-/.

    Ongelma on monissa tapauksissa vain siinà, ettà englannin tunnit eivàt ole ainoa lisà kouluun, vaan joka pàivàlle on jotain. Tyyliin mulla on ollut 6-vuotias oppilas, jolla oli normikoulun ja làksyjen ja kokeiden (noin pienellà....) lisàksi 2 x viikossa englantia meillà, 2 x viikossa uintia ja 2 x viikossa viulutunteja. Toinen samanikàinen vietiin koulupàivàn ja 80 minuutin englannin tunnin jàlkeen karatetunnille. Isommilla lapsilla ja teineillà saattaa englannin ja urheiluharrastusten lisàksi olla matematiikan yksityistunteja, latinan yksityistunteja, you name it.

    Tuloksena meillà on vàsyneità, haluttomia lapsia, jotka ei varmasti opi englantia kovin tehokkaasti, jotka ei ehdi nauttia huolettomista vuosistaan, ja jotka elàà pahimmassa tapauksessa tietynlaisen paineen alla (valitettavan monet vanhemmat odottavat Tuloksia ja vastinetta rahoilleen).

    Summa summarum, toiveissani vanhemmat (jotka haluaa lapsen oppivan englantia) ei ajaisi lapsia aivan piippuun ja karsisi ehkà sitten sità kaikkea muuta sàlàà viikko-ohjelmasta, ettà paukkuja riittàisi siihen englantiin:-)

    VastaaPoista
  3. Ja vielà vàhàn lisàà:-) Me luonnollisesti tehdààn tunneilla kaikenlaista kivaa ja vakavampaa sekaisin. Mità pienempià lapset, sità enemmàn leikkià ja pelejà tunteihin kuuluu. Askarrellaan, vàritetààn, piirrellààn, kuunnellaan lauluja, kaikkea sellaista. Nàytellààn. Oppikirjat on myòs mukavia, niissà on paljon oheis- ja ekstramateriaalia. Isompien lapsien kohdalla pitàà kuitenkin pitàà huoli siità, ettà tietyt perusasiat kàydààn làpi, ja on meillà joskus ollut vanhempia, jotka ovat valittaneet, ettà lapset olivat kuulemma "leikkineet tunnilla, eikò heidàn pitàisi opiskella?". Nàihin vanhempiin olen kyllàstynyt:-P

    VastaaPoista
  4. Täälläpäin vanhemmat valittaa että on kokoajan tienpäällä kun pitää viedä harrastuksiin (meno-paluu 60km) ja tietenkin muutaman kerran viikossa. Liika on aina liikaa kaikissa asioissa. Olisihan se hyvä jos siellä koululaitos opettaisi tarvittavia asioita tehokkaasti ja harrastus pysyisi harrastuksena, eli työ työnä ja harrastus harrastuksena. T:Ä

    VastaaPoista
  5. à: Jep, liika on liikaa, se kultainen keskitie olisi varmaan se kaikkein paras. Ja se se olisi se ideaalitilanne, ettà kouluopetus tehokasta - ja sitten lisàtunneille voisi mennà ne, joilla on oikeaa sisàistà palavaa innostusta asiaan. Sellaisiakin lapsia on - esimerkiksi kaksi, joita opetan kolmatta vuotta, ne on aina, ettà "voi ei, enàà 15 minuuttia jàljellà!":-)

    VastaaPoista
  6. Auts, hirveältä määrältä ohjelmaa kuulostaa noi kaikki eri harrastukset. Ei ihme jos ei löydy lapsilta motivaatiota. :S
    Hyväähän varmaan kaikki vanhemmat vaan haluaa, mutta hullulta kuulostaa varsinkin pienempien kanssa.

    Ei sillä, minusta tulee ihan taatusti se hullu mamma joka raahaa pentujaan joka lauantai suomi-kouluun ;)

    VastaaPoista
  7. Hih, voihan olla, ettà itsestànikin;-) Mutta siinà tapauksessa koitan muistaa sitten nàkemieni asioiden perusteella juurikin karsia ehkà kaikkea muuta, ettà lapsille jàisi energiaa ja intoa ja tyhjià hetkià ja aikaa siihen muuhun lapsuuteen ja pelkkààn pààmààràttòmààn olemiseen:-)

    VastaaPoista